آکوتان یکی از موثر ترین و قوی ترین دارو های درمان آکنه است پزشکان از این داروی موثر که متاسفانه عوارض جانبی زیادی نیز برای آن ذکر کرده اند , برای زمانی که حداقل دو بار شکست درمانی با آنتی بیوتیک خوراکی داشته باشیم و یا فرد مستعد ایجاد اسکار آکنه باشد استفاده می کنند معمولا درمان آکوتان بین 6 ماه تا 8ماه طول می کشد این دوران با فراز و نشیب هاب زیادی همراه است .
خشکی عمومی همه مخاط بدن از چشم, بینی ,لب و پوست گرفته تا تغییرات خلقی در قالب افسردگی و ریزش مو و از همه مهم تر نقص جنینی در صورت بارداری در دوران درمان با آکوتان است .
اما اگر فرد به دلیل عوارض بالار فتن آنزیم های کبدی و یا سایر عوارض دارو را قطع نکند و بتواند آن را تحمل کند در 95 درصد موارد شاهد اثر بخشی معجزه گونه آن در کنترل ضایعات شدید آکنه خواهد بود.
معمولا پزشکان به تدریج آکوتان را طی یک ماه با کم کردن دوز قطع می کننداین امر باعث کاهش ریسک بروز عود در این افراد می شود اما یکی از مهمترین دغدغه های افرادی که دوره درمان با آکوتان را با تمام سختی هایش گذراندن نگرانی از عود مجدد آکنه است.
در زیر چند نکته مهم را در زمینه پیشگیری از عود با هم مرور می کنیم :
درمان های دارویی برای پیشگیری از عود
همانطور که درمان دارویی برای کنترل آکنه زیر نظرپزشک الزامی است برای بعد از کنترل آکنه نیز باید زیر نظر پزشکتان برنامه پیشگیری از عود داشته باشید عمدتا پزشکان سه گزینه برای این موضوع دارند.
- داروهای هورمونی در خانم ها مانند اسپیرولاکتون و یا قرص های ضد بارداری
- کرم های لایه بردار موضعی مانند دیفرین یا ژل آکوتان
- بنزیل پروکساید به صورت ترکیبات زیر 5 درصد در لوسیون و کرم ها و یا شوینده ها
هرکدام از این درمانها باید زیر نظر پزشک و حداقل به مدت یک سال صورت گیرد و در این مدت فرد باید با صبوری و مداومت این درمان را هم ادامه دهد. انتخاب و یا هرگونه تغییر این نوع درمان که مهمترین اصل پیشگیری از عود است تنها بر عهده پزشک متخصص درمانگر شما می باشد معمولا پزشک یک یا دو تا از گزینه های بالا را برای یک سال انتخاب می کند .
داشتن یک روتین روزانه مناسب پوست های مستعد آکنه
افراد طی مصرف آکوتان عمدتا نوع پوست و شرایطشان متفاوت می شود عمدتا پوست خشک و تجریک پذیر می گردد در این شرایط داشتن یک روتین مناسب روزانه بسیار بسیار مهم می باشد فرد باید از مجموعه محصولات زیر استفاده نماید.
- شوینده ملایم مخصوص پوست مستعد آکنه
- مزطوب کننده غیر چرب
- ضد آفتاب غیر چرب و غیر جوش زا
- یک کرم درمانی برای پیشگیری از عود ( لایه بردار یا بنزیل پروکساید)
- شوینده ملایم پوست چرب باید دو بار در روز استفاده شود و ترجیحا حاوی یک عامل ضد جوش مانند عصاره درخت چای و یا اسید سالیسیلیک و یا بنزیل پروکساید باشد دقت شود بعد از استفاده از شوینده نباید فرداحساس خشکی پوست داشته باشد.
- یک آبرسان غیر چرب بسیار اهمیت دارد زیرا در طی مصرف آکوتان خشکی مضاعف پوست ساختار پوست را آن چنان تغییر داده که تا یک سال زمان نیاز است تا ساختار پوست به حالت قبلی خود باز گردد در این زمان یک آبرسان غیر چرب بسیار مفید می باشد.
- همچنین استفاده از یک ضد آفتاب غیر چرب در کنار حفاظت فیزیکی و دوری و اجتناب از آفتاب می تواند موثر باشد به یاد داشته باشیم آفتاب با خشک کردن پوست و افزایش سلول های مرده روند بروز آکنه را تشدید می کند شما می توانید محصولات مناسب پوست های مستعد آکنه را در بخش معرفی محصولات سایت آکنه یار مشاهده کنید.
رویکرد پیشگیری از عود غیر دارویی
نقش عوامل غیر دارویی در بروز و تشدید آکنه روز به روز بیشتر می شود عوامل مهمی چون
- تغذیه
- استرس
- استفاده از محصولات آرایشی
از جمله عوامل مهمی است که فرد برای پیشگیری از عود در نظر داشته باشد
در این راستا بهتر است فرد به شدت طی یکسال بعد از قطع آکوتان در زمینه رزیم غذایی خود احتیاط کند و از غذاهای شیرین حاوی شکر بالا و آرد سفید که اندکس هیپر گلایسمی بالایی دارند دوری کرده و همچنین مصرف شیر و لبنیات را به شدت کم کند همچنین فست فود ها نیز مصرفش کم شود و در پایان هر نوع غذایی که به تجربه خود بیمار قابلیت ایجاد آکنه برای وی را دارند حذف گردد .
این توجهات نوید بخش میزان عود بسیار پایین در فرد می باشد همچنین مصرف میوه جات و سبزیجات حاوی آنتی اکسیدانها می تواند بسیار مفید باشد.
- در زمینه تاثیر استرس بر روی عود آکنه هم هر روزه تحقیق جدیدی صورت می گیرد آنجا که افراد چه از استرس های روزانه و چه از استرس و نگرانی ناشی از عود و بازگشت دوباره جوش ها نگرانند توصیه می شود از روش های کم کننده استرس که هر فرد بر اساس روحیه خودش می تواند از آن بهره ببرد استفاده شود مثلا پیاده روی صبحگاهی,یوگا و ورزش های سبک هوازی , رفتار های شادی بخش مفرح مانند موزیک , رقص ,حضور در جمع دوستان و…….
- همچنین محدود کردن کاربرد محصولا آرایشی سنگین از دیگر الزامات و احتیاط های مهم در روند کاهش ریسک بروز مجدد آکنه می باشد افراد می بایست از محصولات آرایشی غیر چرب Oil Free و غیر جوش زا Non Comedogenic استفاده کنند
در صورتیکه نیاز به مشاوره در زمینه درمان و پیگیری از آکنه دارید می توانید به بخش مشاوره سایت آکنه یار مراجعه کنید .
سلام من دو ساله پیش راکوتانو هشت ماه تحت نظر دکتر و با کم کردن دوز خوردم و قطع کردم بعد 6ماه جوشام در حد متوسط برگشته از محلول کلیندامایسین و پن مایع دٸودراگ استفاده میکنم مرطوب کننده لافارر و ضد آفتاب سینره 50الان خیلی بهتر شده ادامه بدم نیازی به آنتی بیوتیک خوراکی نیست؟
سلام
خوبه ادامه بدهید اگر کنترل شده نیاز به آنتی بیوتیک نیست مگر در شرایطی که قابل کنترل نباشه
سلام
تشکر بابت زحماتتون , مطالبتون بسیار کاربردی هست , لطفا درمورد روتین پویت بیشتر توضیح بفرمایید.
سلام
روتین پوست شامل 4 محور می باشد:
1- شوینده
2-مرطوب کننده
3- درمانی(درصورت وجود مشکل)
4- ضد افتاب
در زمان مصرف آکوتان به دلیل خشکی شدید پوست رونتین پوست باید تغییراتی به شرح ذیل کند
1- شوینده ژلی و ملایم پوست چرب
2- مرطوب کننده غیر چرب فراوان , بالم لب چرب,لوسیون بدن در صورت خشکی پوست بدن
3- درمانی در این بخش با توجه به قدرت راکوتان محصولی نیاز نیست
4- ضد آفتاب غیر چرب و سبک و غیر جوش زا
سلام آقای دکتر شما چه محصولی را پیشنهاد میکنید برای شوینده ژلی در دوران مصرف راکوتان؟؟
سلام
ژل یا شوینده پوست خشک و حساس