آکنه یا همان جوش که حاصل بلوغ فرد است با فعال شدن هورمونهای جنسی همچنین شرایط فرد و با توجه وضعیت ایمنی بدن به وجود میآید.
سلولهای چربی،انسداد و عدم پاکسازی منافذ پوست یا وضعیت تخریبی که در پوست ایجاد میشود در بروز آکنه موثر است.
دو درصد تنفس فرد از طریق پوست است . وقتی مجراهای پوست به وسیله چربی دچار انسداد شود و برای تمیز کردن آن اقدامی صورت نگیرد جوش جوانی به وجود می آید. استفاده از مواد آرایشی نامناسب و کار در محل هایی که باعث شود گرد و غبار و چربی روی پوست بنشیند نیز یکی از عوامل ایجاد جوش است.
در خانمها منافذ پوست پیش از قاعدگی تنگ تر می شود. همچنین زخم شدن پوست در اثر کارهایی مثل اصلاح صورت و بند انداختن نیز منجر به تشدید عارضه آکنه می شود.
جوش زدن با فرا رسیدن سن بلوغ از ۸ تا ۱۰ سالگی در افراد دیده می شود و اوج آن در زنان سنین ۲۰ تا ۲۵ سالگی است.
در خانمها نزدیک به دوران قاعدگی به دلیل تغییرات هورمونی احتمال بروز جوش بیشتر می شود. در این هنگام شست و شوی صورت با صابون، ژل یا لوسیون های مخصوص (با توجه به چربی پوست)، استفاده از داروهایی که پزشک تجویز می کند و «دستکاری» نکردن جوش ها در کاهش این عارضه بسیار مؤثر است.
استفاده نابجا و نامناسب از مواد آرایشی و اصلاح صورت نیز از عوامل تشدیدکننده است و بهتر است خانم ها از کرم های آرایشی مناسب مثلاً بدون چربی یا مخصوص پوست های چرب استفاده کنند. یادتان باشد حتما از ضدآفتابها و کرم پودرهایی که روی آن “بدون چربی” نوشته شده است استفاده کنید. بعد از برگشت به منزل حتما آرایش خود را پاک کنید تا منافذ صورتتان بسته نماند.
افرادی که مرتب جوش می زنند، باید از دستکاری به جوشها خودداری کنند در غیر این صورت آکنه (جوشگاه) حتی پس از بهبودی روی پوست باقی میماند.
آکنه یا باقیماندن اثر جوش و لکهای پوست بر اعتماد به نفس افراد تأثیر منفی دارد. توصیه میشود جوانان از زمان بروز این عارضه به پزشک مراجعه کنند و آگاهی و اطلاعات خود را نسبت به این عارضه با مطالعه مطالب علمی افزایش دهند.