آکنه (علل و انواع آن)

درمان چربی پوست یا سبوره چیست؟

درمان چربی پوست یا سبوره

آیا درمان بی خطر و مؤثری برای سبوره یا ( چربی پوست ) وجود دارد؟

درمان های بدون نسخه در موارد خفیف و متوسط چربی پوست یا سبوره ( پوست چرب ) بهترند زیرا اثرات جانبی آنها کمتر است.

اطلاعات ضروری برای درمان چربی پوست

پوست چرب – که با اصطلاح پزشکی “سبوره” شناخته می شود – شرایطی است که در اثر افزایش تولید چربی پوست ایجاد شده و باعث می شود پوست چرب و براق به نظر برسد و منافذ باز ظاهر شوند.

سبوره بتنهایی یک بیماری نیست و اگر همراه با بیماری مانند آکنه نباشد، فقط درمانهای بدون نسخه  توصیه میشود.

با این حال، افزایش تولید سبوم تمایل دارد با آکنه همراه باشد! در صورت وجود پوست چرب بهمراه آکنه های متوسط تا شدید، درمان های نسخه ای یک گزینه مناسب است.

داروهای نسخه ای چربی پوست (در صورت وجود آکنه های متوسط تا شدید):

دارو های نسخه ای می توانند به میزان قابل توجهی از چربی پوست جلوگیری کنند اما با عوارض جانبی عمده همراه هستند. بنابراین هنگامی که پوست چرب با آکنه های متوسط تا شدید همراه باشد، از آنها استفاده  می شود.

این داروها شامل:

  • ایزوترتینوئین – Accutane® (عوارض جانبی بالقوه مادام العمر – فقط برای آکنه های شدید و زخمی تأیید شده)
  • درمانهای هورمونی – آنتی آندروژن ها و / یا داروهای ضد بارداری خوراکی

ویزیت آنلاین

درمان بدون نسخه (در صورت عدم وجود آکنه):

درمانهای بدون نسخه از درمانهای نسخه ای بی خطرتر بوده و عوارض جانبی کمتری دارند.  شامل موارد زیر هستند:

  • تزریق بوتاکس (یک مطالعه اثربخشی چشمگیر را نشان می دهد)
  • چای سبز موضعی (ممکن است کمی کمک کننده باشد)
  • الکترووترمولیز (در یک مطالعه اثربخشی محدود نشان داده است)

 

آنچه باید بدانیم

سبوره (پوست چرب) چیست و چه عواملی باعث آن می شود؟

اصطلاح پزشکی چربی پوست “سبوم” است. وقتی پوست سبوم بیش از حد تولید میکند، به این حالت سبوره گفته میشود.

سبوره با این موارد مشخص می شود:

  • پوست چرب و براق
  • بزرگ شدن منافذ پوستی

علت اصلی ابتلا به سبوره افزایش مقدار هورمونهای مردانه به نام آندروژن ها است که در هر دو جنس نر و ماده وجود دارد. با این وجود شواهدی وجود دارد که نشان می دهد عوامل مربوط به سبک زندگی، مانند مصرف قند یا کالری زیاد نیز ممکن است تولید چربی پوست را افزایش دهند.

سبوره یک بیماری نیست و موارد خفیف تا متوسط آن معمولاً فقط با درمانهای بدون نسخه درمان می شوند.

موارد شدید سبوره همراه با بیماری زمینه ای،مانند آکنه متوسط تا شدید،گاهی با داروهای نسخه ای درمان میشوند.

بیایید با نگاهی به این درمان های نسخه ای برای موارد شدید سبوره، شروع کنیم و سپس به درمان های بدون نسخه برای موارد خفیف تا متوسط خواهیم پرداخت.

درمان های نسخه ای: موارد شدید سبوره (و مواقعی که آکنه وجود دارد)

پزشکان معمولاً داروهایی رابرای افرادیکه از پوست چرب رنج میبرند،و بیماری زمینه ای مانند آکنه متوسط تا شدید دارند،تجویز میکنند.

افرادی که پوست چرب دارند به احتمال بیشتری از آکنه رنج می برند، بنابراین ممکن است برخی از داروهای تجویز شده آکنه در درمان سبوره نیز مفید باشند.

دو درمان اصلی برای آکنه وجود دارد که می تواند برای درمان چربی پوست نیز استفاده شود:

  1. ایزوترتینوئین (مرد و زن) – که فقط برای درمان موارد شدید آکنه تأیید شده است – با عوارض شدید همراه است
  2. درمان های هورمونی (فقط زنان)

ایزوترتینوئین

ایزوترتینوئین ، که غالباً با نام تجاری اصلی خود، Accutane® ( آکوتان ) شناخته می شود، یک داروی خوراکی است که پزشکان برای افرادی که آکنه های شدید دارند تجویز می کنند. ایزوترتینوئین یک داروی نسخه ای قوی است که تولید سبوم را به طرز چشمگیری سرکوب کرده و سبوره را کاهش می دهد. با این حال، ایزوترتینوئین باعث عوارض جانبی شدیدی می شود و یکی از داروهای ایجاد کننده نقایص هنگام تولد در نوزادان است و هرگز نباید به راحتی تجویز شود.

ایزوترتینوئین در کاهش سبوره بسیار مؤثر است. یک مطالعه که در سال 2003 که در مجله Deutsche Dermatologische Gesellschaft منتشر شد، نشان داد که حتی دوزهای کم ایزوترتینوئین سایز غدد چربی پوست را به نصف کاهش می دهد.

درمان های هورمونی چربی پوست

از آنجا که آندروژن ها (هورمون های مردانه که هم  در مردان و هم زنان وجود دارد) اصلی ترین عامل تولید چربی پوست است، درمان های هورمونی که تولید آندروژن را سرکوب می کنند می توانند تولید سبوم و در نتیجه سبوره را کاهش دهند.

اگرچه درمانهای هورمونی به کاهش سبوره كمك می كنند، اما مصرف آنها تنها به خانمها توصیه می شود! زیرا درمان های هورمونی معمولاً باعث می شود كه مردان دچار خصوصیات زنانه مانند بزرگ شدن سینه ها شوند.

و مانند تمام درمانهای نسخه ای، درمانهای هورمونی برای افرادی که یک بیماری زمینه ای مانند آکنه دارند،مناسب است.

دو نوع اصلی از درمان های هورمونی وجود دارد:

  1. آنتی آندروژن ها – مانع عملکرد آندروژن ها می شوند
  2. مهار کننده سنتز آندروژن – مانع تولید آندروژن ها می شوند

آنتی اندروژن ها

آنتی آندروژن ها ترکیباتی هستند که مانع عملکرد آندروژن ها در بدن و باعث کاهش تولید سبوم و درمان چربی پوست می گردند. چندین داروی آنتی آندروژن خوراکی مورد تأیید وجود دارد، از جمله:

  1. اسپیرونولاکتون: اسپیرونولاکتون در دوزهای 50 – 100 میلی گرم ، دو بار در روز تجویز می شود. عوارض جانبی اسپیرونولاکتون شامل حساسیت پستان و بی نظمی قاعدگی است.
  2. سیپروترون استات (CPA): پزشکان معمولاً CPA را با دوز 2 تا 100 میلی گرم در روز تجویز می کنند و آن را با یک داروی ضد بارداری خوراکی (قرص ضد بارداری) -معروف ترین آنها با نام های تجاری Diane-35® یا Dianette® – ترکیب می کنند. از عوارض جانبی CPA می توان به حالت تهوع، استفراغ، احتباس مایعات، تورم پاها، سردرد، خستگی، اختلال عملکرد کبد، تنگی نفس و اختلالات لخته شدن خون اشاره کرد.
  3. فلوتامید: بصورت 250 میلی گرم دو بار در روز تجویز می گردد. با این وجود این دارو با عوارض جانبی جدی مانند آسیب کبدی همراه است، که استفاده از آن را محدود می کند.

مهار کننده های سنتز آندروژن: قرص های ضد بارداری خوراکی، گلیکوکورتیکوئیدها و گنادوتروپین ها

در زنان، آندروژن ها در تخمدان ها و غدد فوق کلیوی تولید می شوند.

سه روش درمانی که برای جلوگیری از تولید آندروژن در این اعضاء و کاهش تولید سبوم مورد استفاده قرار می گیرد شامل موارد زیر است:

  • قرص های ضد بارداری خوراکی (OCs):
  • داروهای ضد بارداری خوراکی، که به عنوان قرص های ضد بارداری شناخته می شوند، برای سرکوب تخمک گذاری و درمان آکنه متوسط استفاده می شوند. همچنین می توانند تولید سبوم را کاهش دهند. این قرص ها حاوی دو نوع هورمون، (1) استروژن و (2) پروژستین هستند. استروژن به طور خاص می تواند تولید آندروژن در تخمدان ها را مهار کند، و این باعث کاهش تولید سبوم می شود. تحقیقات به ما نشان می دهد که بیشتر OC ها هنگام کاهش آکنه و سبوم به همان اندازه عمل می کنند. با این حال، با عوارض جانبی و نگرانی بالقوه جدی همراه هستند و تصمیم گیری در مورد مصرف آنها باید با یک پزشک آگاه و قابل اعتماد در میان گذاشته شود.

ویزیت آنلاین

  • گلوکوکورتیکوئیدها:
  • گلوکوکورتیکوئیدها هورمونهای استروئیدی هستند که می توانند سنتز آندروژن را در غدد فوق کلیه سرکوب کنند. دو استروئید متداول مورد استفاده برای سرکوب سبوم شامل پردنیزون با دوز 5/2 تا 5 میلی گرم روزانه و دگزامتازون با دوز 25/0 – 75/0 میلی گرم در روز است. عوارض جانبی گلوکوکورتیکوئیدها شامل افزایش پوکی استخوان، تأخیر در بهبود زخم، ضعف عضلات و افزایش خطر عفونت هستند. از آنجا که گلوکوکورتیکوئیدها استروئید هستند، استفاده آنها در طولانی مدت به صلاح نیست و معمولاً در موارد آکنه بسیار شدید فقط برای دوره های کوتاه مدت تجویز می شوند.

درمان بدون نسخه: موارد خفیف تا متوسط سبوره

درمانهای بدون نسخه برای افرادیکه بیماری زمینه ای مانند آکنه ندارند،اما به دلیل چربی بیش ازحد پوست اذیت میشوند،دردسترس است.

مهمترین آنها:

  • تزریق سم بوتولینیوم (بوتاکس)
  • چای سبز موضعی
  • الکترووترمولیز

چای سبز موضعی

دو مطالعه نشان داده اند که استفاده روزانه از چای سبز موضعی ممکن است تا حدودی به درمان چربی پوست و کاهش سبوره کمک کند. بسیاری از محصولات بدون نسخه حاوی عصاره چای سبز (EGCG) هستند، اما فقط به این دلیل که یک محصول ادعا میکند که حاوی چای سبز است به معنای کارکرد درست آن نیست! بیشتر اوقات، در بعضی محصولات فقط روی برچسب آن نوشته می شود که حاوی چای سبز است! به این معنی که فقط مقدار بسیار کمی محصول در آن وجود دارد! بنابراین تولید کننده می تواند آن را روی برچسب محصولش بنویسد! حتما بدنبال یک مارک معتبر باشید که به مصرف کننده در مورد میزان درصد چای سبز موجود در آن محصول اطمینان دهد. حداقل یک مطالعه نشان داده است که 3٪ عصاره چای سبز موثر است، بنابراین بهتر است به دنبال محصولی با حداقل 3٪ عصاره چای سبز باشید.

تزریق بوتاکس

یک مطالعه جالب در سال 2013 که در ژورنال Dermatologic Surgery منتشر شد ، نشان داد که تزریق بوتاکس تولید چربی پوست را به طور چشمگیری به مدت 3 ماه یا بیشتر کاهش می دهد.

الکترووترمولیز

الکترودرمولیز روشی است که شامل قرار دادن یک سوزن بلند و نازک در منافذ پوست و وارد کردن یک جریان الکتریکی کوچک به طور مکرر است. نیاز به صدها بار تزریق سوزن دارد و باید طی چند ماه چندین بار تکرار شود. هدف از الکتروترمولیز آسیب دیدن غدد چربی پوست و در نتیجه کاهش تولید سبوم است. یک مطالعه نشان داد که باعث کاهش 5/31 درصدی سبوم بعد از 4 بار درمان شده است.

در انتها…

اگر پوستی چرب و براق و بدون جوش دارید، می توانید درمان های بدون نسخه را برای کاهش چربی اضافی پوست امتحان کنید. درمان های بدون نسخه عوارض جانبی کمتری ایجاد میکنند اما ممکن است دارای اثربخشی محدودی باشند.

با این حال، اگر پوست شما چرب و بهمراه آکنه متوسط تا شدید است، درمان های نسخه ای نیز قابل توجه است. اگرچه درمانهای نسخه ای به طور کلی مؤثرتر است، اما ممکن است عوارض جانبی بالقوه جدی ایجاد کند و فقط در موارد سبوره شدید همراه با آکنه ضروری است. این مساله به ویژه در مورد ایزوترتینوئین (Accutane) صادق است.

در آینده ممکن است شاهد ظهور درمانهای جدید باشیم! محققان در حال حاضر در حال بررسی درمان های جدید بالقوه برای پوست های چرب هستند که در تجربیات آزمایشگاهی نوید بخش بوده اند. اگر این درمان ها در آزمایشات بالینی مؤثر باشد و آزمایش های ایمنی را پشت سر بگذارند، ممکن است در آینده در دسترس افراد مبتلا به سبوره قرار گیرد.

منبع مقاله:acne.org

3 دیدگاه در “درمان چربی پوست یا سبوره چیست؟

  1. نازنین گفت:

    من برای درمان جوش زیر پوستی بارها دکتر رفتم چند بار از ماسک صورت خانگی برای جوش استفاده نکردم مدت کمی خوبم مجدد عود می کنه . واقعا کلافه شدم منافذ باز زیادی اطراف بینی دارم لطفا کمک کنید

    1. دکتر جورقانیان گفت:

      سلام
      ماسک صورت خانگی برای درمان جوش ریز زیرپوستی یک درمان اولیه می باشد اما درمان قطعی نیست هرچند به درمان کمک می کند
      لایه بردار های استاندارد و یا اسید های میبه نظرم شما باید از لایه بردار استفاده نماییدماند ژل آکوتان, کترل, ژل ایزوترتینویئن

  2. محسن گفت:

    من خیلی در باره درمان جوش صورت با عرق کاسنی شنیدم میشه نظر شما رو بدونم میگن چربی پوست رو کم می کنه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *