آکنه (علل و انواع آن)

انواع آکنه

انواع جوش را بشناسیم

آکنه یا جوش یک اختلال پوستی است که معمولا از دوران نوجوانی آغاز می شود و درصد زیادی از افراد را درگیر میکند. آکنه در افراد مختلف دلایل و راههای درمان مختلفی دارد که در مقالات دیگر از جمله آکنه در جوانان، آکنه در زنان و آکنه در مردان به جزئیات آنها پرداخته ایم. برای درمان جوش ابتدا باید نوع آن شناخته شود و سپس راه های درمان برای آن درنظر گرفته شود.

در این مقاله به انواع مختلف آکنه (جوش) می پردازیم تا آنها را بهتر بشناسیم. پیشنهاد ما این است که قبل از خواندن این مطلب، مقاله ای که پیشتر با موضوع “آکنه چیست” را منتشر کرده ایم، مطالعه کنید.

بطور کلی جوش به دو نوع التهابی و غیرالتهابی ایجاد می شود که هر کدام انواع مختلفی نیز دارد.

  • جوش های غیر التهابی

جوشهای غیرالتهابی معمولاً ناشی از بسته‌شدن دهانه خروجیِ غدد چربی‌ساز پوست است. ترشحات چربی وقتی نمی‌تواند از دهانه مسدودشده غدد چربی‌ساز خارج شود، داخل این غدد مثل بادکنک تجمع پیدا می‌کند؛ درنتیجه این تجمع چربی در زیر پوست، جوش‌های غیرالتهابی مانند جوشهای زیرپوستی ایجاد می‌شود. جوشهای غیرالتهابی در دو نوع زیر می باشند:

  • جوش سرسیاه

جوش های سر سیاه فولیکولهایی هستند که منافذ آنها باز است و از چربی و سلولهای مرده و ملانین پر شده است که با اکسید شدن آنها رنگ سیاه به خود میگیرند. زمانی که فولیکول های متصل در سطح پوست، باز شوند، جوش های سرسیاه تشکیل می شود. همچنین زمانی که کمودون ها باز هستند. علت سیاهی سر جوش، بر اثر واکنش غدد چربی با هواست و بخاطر چرک کردن یا آلودگی غدد چربی،  نیست.

  • جوش سر سفید

جوش سرسفید یا Whitehead زمانی تشکیل می شود که باکتری ، سبوم و یا سلول های مرده در یکی از حفره های پوست شما به دام می افتند . جوش سر سفید بر خلاف جوش سرسیاه راهی به سطح پوست ندارد و بسته است جوش سرسفید آزار دهنده بوده و معمولا در بدترین زمان ممکن زیبایی پوست شما را به چالش می کشند . اما خبر خوب این است که با تغییراتی در سبک زندگی و درمان های دارویی و موضعی می توانید از جوش سرسفید پیشگیری کنید .

3 سوال پر تکرار درباره تفاوت جوش های سر سیاه ، سر سفید و آکنه

  • جوش های التهابی

۲-۱ پاپول

پاپول ها کمدون هایی هستند که موجب تورم، برآمدگی های قرمز یا صورتی کوچک روی پوست می شوند. این نوع جوش ممکن است به لمس حساس باشد. کندن یا فشردن این نوع آکنه می تواند سبب تشدید تورم شود و ممکن است منجر به زخم شود. تعداد زیادی از پاپول ها میتواند نشان دهنده آکنه متوسط تا شدید باشد.

۲-۲ پاسچول

پاسچول نوع دیگری از جوش های متورم است. آنها شبیه جوش های سرسفید با یک حلقه قرمز در اطراف برآمدگی هستند. این برآمدگی به طور معمول با چرک سفید یا زرد پر می شود. از کندن یا فشار دادن این نوع جوش خودداری کنید. کندن این جوش ها می تواند باعث ایجاد زخم یا لکه های تیره روی پوست شود.

۲-۳ ندول

ندول ها برآمدگی های متورم و بزرگی هستند، که وقتی آنها را لمس میکنید سفت هستند. آنها در عمق پوست ایجاد می شوند و اغلب دردناک هستند. ندول ها باید توسط متخصص پوست درمان شوند. درمان های بدون نسخه ممکن است به اندازه کافی برای از بین بردن آنها کافی نباشند، اما داروهای تجویزی می توانند موثر باشند.

۲-۴ کیستیک

کیست ها ضایعات بزرگ و ضخیمی هستند که شبیه به جوش هستند. مانند ندول ها، کیست ها می توانند دردناک باشند و باید توسط متخصص پوست درمان شوند. افرادی که دچار ندول و کیست می شوند، معمولا به شکل های شدیدتری از آکنه مبتلا هستند.

۲-۵ روزاسه

آکنه‌ روزاسه‌ (آکنه‌ دوران‌ بزرگسالی‌) عبارت‌ است‌ از التهاب‌ مزمن‌ پوست‌ صورت‌ (معمولاً گونه‌ها و بینی‌). این‌ بیماری‌ معمولاً بین‌ ۵۰-۳۰ سالگی‌ بروز می‌کند و در خانمها شایعتر از آقایان‌ است‌، اما در آقایان‌ شدیدتر است‌. درگیر شدن‌ گسترده‌ بینی‌، که‌ بیشتر در آقایان‌ دیده‌ می‌شود، به‌ رینوفیما معروف‌ است‌.

این بیماری که اغلب از آن با نام «آکنه بزرگسال» نیز یاد می شود، ممکن است در ابتدا تنها به شکل قرمزی و برافروختگی چهره در مواقع مختلف خود را نشان دهد و حالتی گذرا داشته باشد. بتدریج این بیماری به سبب قرمزی پایدار در میانه چهره پیشرفت می کند و ممکن است رفته رفته گونه ها، پیشانی، چانه و بینی را هم مبتلا کند. روزاسه حتی ممکن است گوش ها، قفسه سینه و پشت را هم درگیر نماید. با پیشرفت بیماری، بتدریج عروق خونی کوچک و جوش های ظریفی در روی منطقه قرمز رنگ پوست ایجاد می شوند. ولی برخلاف آکنه، در این بیماری جوش های سرسیاه وجود ندارد.

ویزیت آنلاین

۲-۶ پیودرمافیشیال

این نوع از آکنه شدید تنها در صورت زنان تاثیر می گذارد. معمولا بین سنین ۲۰ تا ۴۰ سال، و با برآمدگی های بزرگ و دردناک، جوشهای چرکی مشخص می گردد، همه آنها ممکن است سبب زخم هایی گردند. این آکنه بطور ناگهانی شروع می شود و ممکن است در پوست یک زن که تا به حال هرگز آکنه نداشته هست اتفاق افتد. این آکنه به صورت محدود شده و معمولا بیش از یک سال طول نمی کشد، اما می تواند در یک زمان بسیار کوتاه بسیار ویران کننده باشد. پزشکان اغلب ایزوترتینوئین (Accutane) و همچنین کورتیکواستروییدهای سیستمیک را تجویز می کنند.

۲-۷ مکانیکا

آکنه مکانیکا از طریق گرما، اصطکاک و فشار روی پوست ایجاد می شود، که اغلب نتیجه پوشیدن وسایل ورزشی مانند کلاه ایمنی یا کلاه بیس بال می باشد. این نوع آکنه گاهی اوقات “آکنه ناشی از ورزش” نیز نامیده می شود زیرا اغلب در ورزشکاران اتفاق می افتد. اقدامات پیشگیرانه شامل پوشیدن مواد جاذب زیر تجهیزات ورزشی و دوش گرفتن بلافاصله بعد از فعالیت ورزشی هستند.

۲-۸ گونگلوباتا

آکنه کونگولوباتا یکی از شدید ترین انواع آکنه است. این نوع آکنه شامل تعداد زیادی نودل متورم است که زیر پوست به نودل های دیگر متصل شده اند. این نوع آکنه می تواند بر گردن، قفسه سینه، بازوها و باسن ها تاثیر بگذارد و اغلب زخم هایی را به جای میگذارد. این نوع آکنه در مردان شایع تر است و گاهی اوقات با مصرف استروئید یا تستوسترون ایجاد می شود. در این نوع آکنه درمان به موقع توسط متخصص پوست ضروری است.

2 دیدگاه در “انواع آکنه

  1. amiremamisavage گفت:

    سلام دکتر خسته نباشید من 100 قرص اکوتان مصرف کردم و الان 6 ماه میگذره از مصرفم میخاستم بدونم قرص زینگ مصرف کنم مشکلی ایجاد نمیکنه برای کلیه و کبد. با تشکر.

    1. دکتر جورقانیان گفت:

      سلام
      خیر مصرف قرص زینک در زمان مصرف راکوتان بلامانع است

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *